Ziua 1

”Cu cât mai mult Tatăl vostru cel din ceruri va da Duhul Sfânt celor ce I-L cer!” (Luca 11:13)

Nu am nimic
„Doamne, învață-ne să ne rugăm!” au cerut ucenicii. Ei au văzut cum Isus se lega zilnic de Tatăl Său Ceresc și tânjeau după aceeași putere în propriile lor vieți.
Isus a răspuns cu o lecție de rugăciune memorabilă în trei părți: Rugăciunea Domnească, parabola unui prieten care vine la miezul nopții și – în punctul culminant – nevoia de a cere continuu Duhul Sfânt (Luca 11: 1-13). În pildă (versetele 5-8), un om nu are nimic cu care să hrănească un vizitator care ajunge seara târziu. Omul se grăbește către vecinul său și cere pâine pentru a hrăni vizitatorul, explicând: „Nu am nimic”. Continuă să ceară până când în cele din urmă primește pâinea pe care să o împartă cu oaspetele său. În această povestire vedem că trebuie să venim la Isus pentru a avea ceva de împărtășit altora. Când vrem să transmitem mai departe Pâinea Vieții, ne dăm seama adesea că nu avem nimic de dat! Apoi Isus leagă problema din această pildă (nu am nimic) de nevoia noastră de a cere Duhul Sfânt: „De aceea şi Eu vă spun: ‘Cereţi, şi vi se va da;” (Luca 11: 9).

Isus Ne invită: Întrebați în continuare
Aici, în Luca 11, Isus subliniază de 10 ori că ar trebui să cerem Duhul Sfânt în viața noastră. Nu cunosc niciun alt pasaj în care El ne îndeamnă cu atâta dragoste să luăm ceva în seamă. ”De aceea şi Eu vă spun: ‘Cereți, şi vi se va da; căutați, şi veţi găsi; bateți, şi vi se va deschide. Fiindcă oricine cere capătă; cine caută găsește şi celui ce bate, i se deschide. Cine este tatăl acela dintre voi care, dacă-i cere fiul său pâine, să-i dea o piatră? Ori, dacă cere un pește, să-i dea un șarpe în loc de pește? Sau, dacă cere un ou, să-i dea o scorpie? Deci, dacă voi, care sunteți răi, știți să dați daruri bune copiilor voștri, cu cât mai mult Tatăl vostru cel din ceruri va da Duhul Sfânt celor ce I-L cer!’” (Luca 11: 9-13).

În aceste câteva versete, Iisus folosește verbul a cere de șase ori și subliniază ideea de a căuta de două ori și a bate de două ori. Acestea sunt toate verbe de acțiune. El arată clar că trebuie să acționăm pentru a fi umpluți cu Duhul Sfânt. Ultima utilizare a cere este în greacă la timpul continuu, ceea ce înseamnă că ar trebui să cerem nu doar o dată, ci să continuăm să cerem – mereu. În mod clar, Isus vrea să ne trezească dorința pentru Duhul Sfânt cu această invitație din inimă. El știe că ne lipsește ceva crucial dacă nu cerem continuu binecuvântările bogate ale Duhului Sfânt. În cartea Parabolele Domnului Hristos citim: „Dumnezeu nu spune: Cereți o dată și vi se va da. El invită să cerem, să stăruim neobosit în rugăciune. Cererea stăruitoare aduce pe cel ce cere într-o atitudine mult mai serioasă, mai plină de zel, și face să crească dorința de a primi lucrurile pentru care se roagă.”(p. 145). Și gândiți-vă pentru o clipă, de ce Isus Însuși a petrecut atât de mult timp în rugăciunea zilnică? Ellen White explică: „În fiecare dimineață comunica Tatăl Său din ceruri, primind zilnic de la El un nou botez cu Duhul Sfânt” (Signs of the Times, 21 noiembrie 1895). Într-adevăr, Isus a fost exemplul nostru în acest sens. Întrebați-vă: Dacă Isus a avut nevoie de o reîmprospătare zilnică cu Duhul Sfânt, atunci cu cât este mai important pentru mine?

Mărturie și provocare de la un membru al Bisericii
„În ultimii doi ani m-am rugat zilnic pentru revărsarea Duhului Sfânt în viața mea. . . Umblarea mea cu Dumnezeu a fost incredibilă. Roada Duhului din Galateni 5 a devenit mai vizibilă în viața mea de când i-am cerut lui Isus să trăiască în mine, să facă voia Sa în mine și să mă reînnoiască zilnic cu Duhul Sfânt. Am o bucurie mai mare în citirea Bibliei și împărtășirea lui Hristos cu alții și am o dorință puternică de a
mă ruga pentru alții; în plus, stilul meu de viață s-a schimbat dramatic. . . Te provoc să te rogi zilnic timp de șase săptămâni să fii umplut cu Duhul Sfânt și să vezi ce se întâmplă ”(C.H.).

Rugăciuni folosind Cuvântul lui Dumnezeu
De ce nu avem mai multe răspunsuri la rugăciune? „Nu aveți, pentru că nu cereți. Sau cereți şi nu căpătați, pentru că cereți rău, cu gând să risipiți în plăcerile voastre. ”(Iacov 4: 2, 3).
Tată Ceresc, Te rugăm să ne ierți că am neglijat să cerem continuu Duhul Sfânt. Mulțumim că, dacă ne mărturisim păcatele, ești credincios să le ierți.

Cererea noastră arată cât de mult apreciem oferta lui Dumnezeu. „Deci, dacă voi, care sunteți răi, știți să dați daruri bune copiilor voștri, cu cât mai mult Tatăl vostru cel din ceruri va da Duhul Sfânt celor ce I-L cer!” (Luca 11:13). Tatăl nostru, Îți mulțumim că ai promis că ne vei da Duhul Sfânt. Cerem revărsarea Duhului Sfânt acum și Îți mulțumim că ne vei răspunde. Învață-ne să ne bazăm pe această făgăduință.

Dumnezeu vrea să ne dea viață din belșug! ”Cine crede în Mine, din inima lui vor curge râuri de apă vie, cum zice Scriptura.” Spunea cuvintele acestea despre Duhul, pe care aveau să-L primească cei ce vor crede în El. (Ioan 7:38, 39) .

Doamne, îți mulțumim că ai asigurat râuri de apă vie celor care cred în Tine. Te rugăm să ne ajuți să trăim zilnic o predare continuă în Hristos, astfel încât să poți împlini această făgăduință în viața noastră.

Alte sugestii pentru rugăciune

Mulțumiri și laudă: Mulțumiți pentru binecuvântări specifice și lăudați pe Dumnezeu pentru bunătatea Lui.
Mărturisire: Luați câteva minute pentru mărturisire în taină și mulțumiți lui Dumnezeu pentru iertarea Sa.
Călăuzire: Cereți lui Dumnezeu să vă dea înțelepciune pentru provocările și deciziile curente.
Biserica noastră: Cereți lui Dumnezeu să binecuvânteze eforturile bisericii locale, regionale și mondiale.
Cereri locale: Rugați-vă pentru nevoile curente ale membrilor bisericii, familiei și vecinilor.
Ascultă și răspunde: Luați-vă timp să ascultați vocea lui Dumnezeu și să răspundeți cu laude și cântări.

Imnuri sugerate
Spirit Sfânt, cu har divin ( #143) ; E-al rugii mele ceas divin (# 191); Din cer cu raza Ta (# 741); Mai mult să Te iubesc (# 370).

Despre noi

Adventiștii de Ziua a Șaptea acceptă Biblia ca singurul lor crez și susțin anumite principii fundamentale de credință. Toate aspectele mărturisirii lor de credință sunt întemeiate pe Scriptură și sunt rodul cercetării profunde a acesteia cu rugăciune stăruitoare și sub călăuzirea Duhului Sfânt.