Informare SPECIFICĂ

Informare SPECIFICĂ

– Măsuri suplimentare de siguranță și prevenire
– Conferința Transilvania de Sud

Dragi credincioși,

Analizând evoluția cazurilor de îmbolnăvire la nivelul Conferinței Transilvania de Sud și la nivel național în cadrul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, facem următoarele precizări:

–    Cazurile de îmbolnăvire și deces în rândul credincioșilor s-au înmulțit simțitor odată cu „relaxarea” măsurilor de prevenție. Analizând evoluția statistică ne așteptăm la o creștere exponențială a cazurilor. Deja unele biserici au fost închise.

–    Conform Organizației Mondiale a Sănătății bilanțul zilnic al deceselor ar putea ajunge să fie de patru sau de cinci ori mai mare decât în lunile de vârf din primăvară, mai ales dacă boala se răspândește printre persoanele vârstnice și grupurile vulnerabile.

–    O mare parte a bisericii este formată din persoane de peste 60 de ani, aflate în situații de risc conform statisticilor legate de mortalitatea provocată de coronavirus.

–    Ignorarea acestor realități și evoluții va avea consecințe deosebit de grave pentru credincioșii bisericii. În schimb, deși dureroase și nepopulare, deciziile luate la timp și anularea posibilității de transmitere în masă a coronavirusului pot salva vieți.

În acest context, dorim să acționăm preventiv și vă propunem următoarele măsuri suplimentare de siguranță, aplicabile pe tot teritoriul Conferinței Transilvania de Sud:

–    Programul de Sabat dimineață să fie redus la aproximativ o oră – o oră și jumătate. În timp ce întâlnirea va permite “încărcarea” spirituală a credincioșilor, scurtarea timpului petrecut împreună va reduce șansele de infectare a celor prezenți.

–    Recomandam ca programele de închinare în biserică să fie organizate din două în două Sabate. Acest lucru face posibilă întreruperea constantă a lanțului de îmbolnăviri în cazul infectării unui membru și evitarea transformării bisericii în focar de infecții. În Sabatul în care credincioșii rămân acasă, recomandăm transmiterea de programe spirituale prin intermediul internetului.

–    Să se evite vizitarea altor biserici decât cea de reședință, cu excepția situațiilor absolut necesare.  Pe de o parte, având în vedere situația necesarului de patru metri pătrați pentru fiecare persoană prezentă, este posibil ca locurile să fie limitate și insuficiente. Pe de altă parte, în acest fel se va evita infectarea mai multor biserici de către persoane care nu conștientizează această problemă.

–    Este necesar să se reducă la minim interacțiunea membrilor. Mesele de părtășie vor fi suspendate până la momentul organizării lor în siguranță.

–    Deși persoanele în vârstă sunt cele care au cea mai mare nevoie de biserici deschise, din cauza riscurilor asociate, recomandăm rămânerea acestora și a aparținătorilor acasă. Această măsură va reduce riscul unor evenimente nefericite și nedorite. Ne-am dori, în același timp, o creștere a eforturilor de contactare a acestora prin alte metode potrivite contextului.

–    Credincioșii care au intrat în contact cu persoane infectate cu Covid-19 sau manifestă simptome specifice sunt rugați să evite vizitarea bisericii și să se izoleze la domiciliu timp de 14 zile.

Dincolo de aceste recomandări, în funcție de fiecare situație în parte și evoluția la nivel local, comitetul bisericii este invitat să ia imediat toate deciziile ce se impun în vederea protejării eficiente a credincioșilor.

Deși înțelegem că pot exista opinii diverse, respingem orice atitudine iresponsabilă în raport cu situația generală legată de răspândirea noului coronavirus și vă asigurăm, și din proprie experiență, că virusul reprezintă o realitate și un pericol.

De asemenea, în cartea Dietă și hrană, la pagina 26, putem citi că „mulți s-au așteptat ca Dumnezeu să-i păzească de boală numai pentru că L-au rugat să facă aceasta. Dar Dumnezeu nu le-a luat în seamă rugăciunile pentru că ei nu și-au desăvârșit credința prin fapte. Dumnezeu nu va face o minune pentru a-i feri de boală pe aceia care nu se îngrijesc de ei înșiși, ci încalcă neîncetat legile sănătății și nu fac nici un efort pentru a preveni boala. Când facem tot ceea ce ține de noi pentru a avea sănătate, atunci putem aștepta să urmeze rezultate binecuvântate și Îl putem ruga în credință pe Dumnezeu să binecuvânteze eforturile noastre de a ne păstra sănătatea.”

Suntem alături de fiecare dintre dumneavoastră și ne exprimăm speranța că Dumnezeu vă va păstra sănătoși!

Despre noi

Adventiștii de Ziua a Șaptea acceptă Biblia ca singurul lor crez și susțin anumite principii fundamentale de credință. Toate aspectele mărturisirii lor de credință sunt întemeiate pe Scriptură și sunt rodul cercetării profunde a acesteia cu rugăciune stăruitoare și sub călăuzirea Duhului Sfânt.