Iata de ce în anul 2019 vei fi mai sărac

În urmă cu câteva zile m-am întâlnit cu un amic care locuiește în Brașov. Din primele minute ale conversației a început un discurs emoționant despre jalnica lui situație financiară. Oricât de multă compasiune m-am căznit să adun în sufletul meu pentru el (de fel sunt un tip ușor de impresionat), tot ce am simțit pentru el a fost o crasă indiferență pentru mediocritatea în care se afla.
De ce mă deprimă asemenea conversații? Pentru că am impresia că destul de mulți tineri, au ajuns să-și plângă de milă prea repede. Deși sunt sănătoși, deși au un profit lunar deloc neglijabil, trăiesc totuși o viață de coșmar plină de datorii și deprimare. Pe undeva îi înțeleg. Personal am crescut într-un mediu în care majoritatea oamenilor fără bani, considerau banii ca fiind un subiect necurat și malefic. Cu toate acestea, din cauză că niciodată nu aveau bani, despre ce credeți că vorbeau tot timpul? Despre bani și cum să facă bani. Apoi se opreau. Apoi veneau facturi și începeau să vorbească din nou, tot despre bani. Astfel de oameni parcă se află mereu în al patrulea cerc din infernul descris de Dante, în Divina Comedie.
Prietene, te-ai gândit vreodată că nu ai bani tocmai pentru simplul fapt că faci ceva greșit? Da, ai auzit bine! Nu guvernul, ANAF, sau mai știu eu ce sindicate imaginare sunt vinovate pentru insuccesul tău financiar. Principalul vinovat ești tu! Dacă nu ai primit o educație financiară sau vreo moștenire nemuncită de la părinții tăi, atunci e timpul să începi să-ți pui neuronii la treabă. E timpul să fii preocupat de propria ta dezvoltare mai mult decât de mâncare.
Poate chiar acum la început de an e necesar să începi un plan financiar meticulos. Să fii mult mai atent la banii tăi. Altfel, îi vei pierde. Dacă nu le vei oferi importanța cuvenită, banii tăi vor găsi un alt buzunar care îi va aprecia cu adevărat. Nu mă înțelege greșit, nu vorbesc aici despre lăcomie, ci despre economie. Începe să fii un strângător maniac. Dacă vei face asta, nu vei avea nevoie niciodată de vreun contabil.
Așadar, va trebui să-ți stabilești o țintă, în care să crezi din tot sufletul. Crede-mă, când îți schimbi visul, totul se va schimba. Dar pentru a realiza asta, va trebui să te întrebi dacă ești dispus să plătești prețul pentru visul tău. Dar despre ce preț vorbim? Poate fi de exemplu, reducerea drastică a cheltuielilor tale. E important să scadă față de anul trecut, de exemplu ar fi ideal să scadă cu 40%. Dacă e prea mult pentru tine și nu reziști, va trebui să-ți găsești un job mai bine plătit. Sau să-ți crești veniturile. Banii care vin lunar în casa ta sunt indispensabili: nu-i cheltui aiurea. După ce o parte din bani îi oferi Creatorului, drept recunoștință că Te-a adus pe lumea asta și te-a susținut mereu, partea rămasă, fii foarte atent cu ea. Cheltuie banii doar pe nevoi obiective și necesare. Apoi fă economii. Orice ar fi, fă economii.
Indiferent că ai 13 ani sau 80 de ani, niciodată nu e prea devreme sau prea târziu să faci economii. Însă nu pune banii tăi deoparte fără un plan. Îți scriu din proprie experiență: fără un plan de investiții te vei plictisi repede să economisești. Iar dacă faci investiții, nu investi în lucruri volatile și nesigure (mașini de lux, vile, case de vacanță, telefoane, concedii opulente, etc.) Nu fă investiții decât în domenii pe care le cunoști foarte bine și care îți aduc bani lunar. Nu mai visa la metode de îmbogățire rapidă. Am fost pe drumul acesta și nu mi-a adus nimic, decât regrete.
Dacă vei urma aceste sfaturi, vei deveni un adevărat sponsor al familiei tale și vei putea oferi mult mai mult societății în care trăiești. Aplică aceste idei și vei vedea cum în anul 2019 nu vei avea doar bani, ci vei fi mai bogat și mai liber financiar. Așadar, strânge bani, fă economii, apoi investește înțelept și sigur, dar nu uita că viața ta nu depinde de lucrurile pe care le ai, ci de liniștea și de pacea din sufletul tău, iar ele nu pot fi cumpărate niciodată cu bani.

Despre noi

Adventiștii de Ziua a Șaptea acceptă Biblia ca singurul lor crez și susțin anumite principii fundamentale de credință. Toate aspectele mărturisirii lor de credință sunt întemeiate pe Scriptură și sunt rodul cercetării profunde a acesteia cu rugăciune stăruitoare și sub călăuzirea Duhului Sfânt.